Van'ı 2017 yılında ziyaret etmiş Tekstilkent'teki işletmeleri dolaşarak bilgi almıştık. Gazetemizde yayınladığımız haberde bu en doğudaki sınır ilimizden Avrupa'nın moda başkenti Paris'e ihracat yapıldığını aktarmıştık.
Şimdilerde Hazine ve Maliye Bakanı olan Lütfi Elvan'ın, Kalkınma Bakanı olduğu dönemde başlatılan Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında kurulan Van Tesktilkent'in bölgeye kattığı değere ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçen günlerde bir açıklama yaptı. Projeyle 32 fabrika binası ve youbets sosyal tesislerle birlikte projenin yaklaşık 52 milyon lira bütçesi olduğunu ve proje kapsamında iki bin kişinin istihdam edildiğini aktaran Bakan Varank, şu bilgileri paylaştı: 2017'de sonuçlanan projeyi, 2019'da başlatılan Van Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Projesi izledi. 16 milyon liralık bu projeyle tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yatırım alanı ihtiyacı karşılanacak. Proje kapsamında her biri 5 ile 10 dekar arasında değişen 70 alanın altyapısı tamamlanacak.
ADANA'DAN VAN'A YATIRIM İÇİN GİDEN VAR
Önceki hafta katıldığımız ve sizlere de haberini aktardığımız bir ZOOM toplantısında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, TİM Başkan Vekili, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da bölgeden bir sanayicinin Van'daki Tekstilkent'e yatırım için gittiğini söyledi. Bir hafta sonra yine Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği bir çevrimiçi toplantıda bu sefer konuğumuz Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva oldu. Başkan Takva'ya biz ziyaret ettiğimizde henüz yolları yapılmamış olan Tekstilkent'teki gelişmeleri sorduk. 2012 yılında önce 22 sonra 43 ilde uygulamaya konulan Cazibe Merkezleri projesinin hem beşeri hem de nakdi sermaye akışını azaltmak üzere hayata geçirildiğini kaydeden Başkan Takva, Van'ın da dört projesinin bu kapsamda desteklendiğini söyledi.
GENÇ İŞSİZLİK ÜÇ KAT FAZLA
Bu dört projenin; fuar ve kongre merkezi, Urartu Müzesi, kayak tesisi ve Tekstilkent olduğunu belirten Başkan Necdet Takva, bunlar içerisinde ekonomik kalkınma değeri en yüksek olanın Tekstilkent olduğunu söyledi. Başkan Takva şu bilgileri verdi: “2013'te göreve geldik. 2016'da üretim birinci etapta başladı. 33 fabrika inşa edildi. Altıncı Bölge destekleri göz önüne alınarak batıdan doğuya gelenler oldu. Tersine bir göç yaşandı. 33 fabrikanın tamamı dolu. 22'si uluslararası firmalarla çalışıyor. 17'si Almanya, Fransa, İspanya'ya doğrudan ihracat yapıyor. Daha birçok ülkeye ihracat var ama şirketlerin merkezi Van'da olmadığı için ihracatları başka ilden görünüyor. 2021'de kayıtların Doğu Anadolu'ya yapılmasını sağlayarak net ihracat tutarını görebileceğiz. Yatırımcıları ikna etmek üreticileri motive etmek için çalıştık. Karşılıklı işbirliği ve doğru fabrikalarla bu oldu. Van'da 1.2 milyon nüfus var. Genç işsizlik ortalama işsizliğin üç katı. Tekstilkent'i çok önemsiyoruz. Sanayi Bakanı da bizzat paylaştı. Van'ın önemini vurguladı.”
YENİ TESİSLER KURULUYOR
Dört etaptan oluşan OSB'de 120 bin metrekarelik alandaki ikinci etabın hazırlıklarını yaptıklarını anlatan Başkan Takva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Altyapı tamam. Bir ay içinde yeni tahsisler yapacağız. Talepler daha çok mevcut üreticilerden geliyor. Tekstil yatırımları tersine göçü sağladı. Tekstilkent'te başlarda işgücü temin etmekte sıkıntılar yaşanıyordu. Kentin dışında bu sektörde çalışanlar gelip eleman yetiştirdiler. Son dört yılda ara eleman yetiştirmek için fabrika kurduk. Odanın 50 makinesi var sektöre işgücü yetiştiriyoruz. 2 bin 500 ile 3 bin istihdamın 2 bini Vanlı diyebiliriz. Metropollerde çalışanlar kendi şehirlerine döndüler. Kalanlar da yine Van'ın çevresinden gelenler. Çağrı merkezimizde kritik görevler üstlendi. Merkez ile 2 bin 500 istihdam sağladık; bir başarı hikayesi.” Necdet Takva ayrıca, salgın yüzünden kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı’nın sadece Van ekonomisini değil ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.
KONYALI TÜCCAR KURAKLIKTAN ENDİŞELİ
EGD'nin çevrimiçi toplantısına katılan Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de şehirlerdeki ekonomik gelişmeler hakkında bilgi verdi. Selçuk Öztürk salgınla birlikte tarım ve gıda sektörünün öneminin arttığına dikkat çekerek, “Yeni bir sıkıntıyla daha karşı karşıyayız. Kuraklık Konya’nın tarımsal üretimini azaltacak. Daha fazla taban suyuna ihtiyaç duyacağız. Bu da daha fazla enerji tüketimi, dolayısıyla yüksek enflasyon getirecek. Bir uçtan bir uca 450 kilometrelik bir Konya Ovası’na farklı merkezlerden su taşıma ve sulama projelerini hayata geçirme ihtiyacımız var. Konya’nın kamudan birincil beklentisi ulaşım ve sulama projelerine ağırlık vermesi” diye konuştu. Mehmet Akıncı da, Gaziantep Ticaret Borsası’nın Türkiye’nin ilk antepfıstığı lisanslı deposunu kurarak faaliyete geçirdiğini hatırlatarak, “TMO’nun alıp yaptığı ürün deseni içerisinde yer almayan antepfıstığı için lisanslı depo kurduk. Hijyen ve iklimlendirmenin sağlandığı depolarımıza ürün teslim eden çiftçilerimiz bu ürünlerini teminat göstererek dokuz ay vadeli sıfır faizle kredi kullanabilme imkânı buldu. Diğer taraftan bir yıl az bir yıl çok veren antepfıstığında spekülasyonu ortadan kaldırarak piyasaya denge sağladık” dedi.