Ekonomik Bülten

Prof.Dr.Necmi Gürsakal: 'Pandemi sürecinin uzarsa işsizliğin devasa bir sorun olur'

ÖZEL HABER

Prof.Dr.Necmi Gürsakal, pandemi sürecinin uzaması halinde işsizliğin, sağlıktan sonra dünyanın karşısına çıkan diğer devasa bir sorun olacağına dikkat çekti.

Daha önce bu ölçekte evden çalışma ile hiç karşı karşıya kalınmadığının altını çizen Prof.Dr.Gürsakal, “Karşı karşıya olduğumuz en önemli karar, iş ve sağlık konusunda bir seçim yapmak. Cevabı olmayan sorular soruyor, henüz haritası çizilmemiş sularda yol alıyoruz,” dedi.

"Dikkat Çekenler" söyleşi serimizin bu haftaki konuğu, araştırma konuları olan istatistik, ağ bilimi, veri bilimi konularında özgün çalışmaları bulunan Prof.Dr.Necmi Gürsakal oldu. Röportajımızda insanlığın ağlar içinde yaşamasına rağmen hala durumun farkında olmadığını da anlatan Prof.Dr. Gürsakal, salgın hastalıkların önlenmesinde ağ biliminin önemine işaret ederken, ülkemizde en kısa zamanda bir ’Ağ Bilimi Enstitüsü’ kurulması gerektiğinin de altını çizdi.

  • İki yıl önceki röportajımızda küreselleşme ile teknolojinin el ele vererek dünyanın altını üstüne getirdiğini, adeta gerçek ile düş arasında yaşadığımızı konuşuyorduk. Ya şimdi?

Dünya, insanlık çok ilginç ve zor bir dönemden geçiyor. İçinde yaşadığımız bu dönemde insanoğlu ilk kez, bazı kararların alınmasını makinalara bırakmıştı. Makine öğrenmesi ve yapay zekâ gibi nedenlerle makine-insan ilişkisi bir Jasminbet çıkmaza doğru yol alıyordu. Beklenmeyen darbe bu kez başka bir taraftan geldi. Makinalar insanların işlerini ellerinden alırken, bu yetmezmiş gibi bir de insanın karşısına çıkan bir virüs de onların işlerini ellerinden almaya başladı. Virüs desteği sürerse, işsizlik insanlığın sağlıktan sonra karşısına çıkan devasa bir sorun olacak gibi görünüyor.

  • Şimdi, "İşsizlik zaten dünyada bir sorun değil miydi?" diye soranlar olabilir?

Evet bir sorundu ama bu kez karşımıza işsizlik, boyutları inanılmaz ölçüde büyük bir sorun olarak gelebilir, bunu anlatmak istiyoruz. Hem dışarı çıkmayalım hem de üretimimiz azalmasın, bu kısa süreler için olabilir ama bu iş uzun sürerse, bunu sağlamak kolay olmaz. Hem çay hasadı olsun, hem de bu bulaşıcılığı yüksek olan hastalık kimseye bulaşmasın. Çok zor bir soru.

  • Siz bir yol haritası görüyor musunuz?

Henüz haritası çizilmemiş sularda yol alıyoruz. Bunlarla ilk kez karşılaşıyoruz. Dünya bu ölçekte evden çalışma ile hiç karşı karşıya kalmamıştı. Virüs konusunun uzun sürmesi koşuluyla bu da sorunlara, anlaşmazlıklara neden olabilir.

(*Uludağ Üniversitesi İİBF Ekonometri Anabilim dalında 1983-2017 tarihleri arasında görev yapan, Prof. Dr. Gürsakal, 2018 yılından itibaren Fenerbahçe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili görevini sürdürmekte, İİBF Uluslararası Finans Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.