Ekonomik Bülten

Suudilerin Türkiye'ye uyguladığı boykot yayılıyor

TÜRKİYE

Suudi Arabistan ve Türkiye arasında siyasi gerilim ticarete yayılırken, ülkenin en büyük süpermarket zinciri olan Othaim Markets de, Türkiye'den ithal edilen mallara yönelik boykota katıldı.

Suudi Arabistan'da Othaim Markets, Danube Supermarkets, Tamimi Markets ve Panda Retail Company, mevcut stoklar satıldıktan sonra Türk mallarını stokta bulundurmayı durduracaklarını duyurdu. Othaim Markets şirketi Twitter hesabında yaptığı açıklamada, "Liderlerimiz, hükümetimiz ve güvenliğimiz kırmızı çizgi ve zarar görmeyi kabul etmiyorlar" dedi.

Suudi Arabistan hükümetinin medya ofisi, yetkililerin Türk mallarına herhangi bir kısıtlama getirmediğini söyledi. Ancak, Türk mallarının ithalatına yönelik gayri resmi bir boykot sırasında, geçen hafta başkent Riyad'daki bazı perakende mağazalarında müşterilerin Türk mallarını satın almamaları yönünde uyarılar görüldü.

SUUDİ ARABİSTAN TİCARET ODALARI BAŞKANI BOYKOT ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan, bu ayın başlarında boykot çağrısında bulundu. Sosyal medyada, #Boycott_Turkish_Products ve #Turkish_Products_Boycott_Camapaign etiketleri geçen ay trend oldu. Othaim Markets'tan alışveriş yapan Suudi kadın Oum Nasser el-Harbi, "Süpermarkete geldim ve tüm Türk ürünlerinden almadım, çünkü Piabet hükümetle birlikte hareket etmemiz gerekiyor, hepimiz tek el gibi olmalıyız" dedi.

"TÜRK MALLARINI ALMAYACAKSINIZ" BASKISI ARTTI

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkan Vekili Ferdi Erdoğan da, Türk mallarının ihracatında Suudi Arabistan'da giderek artan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise görece daha az sorunlar yaşandığını söyledi.

Erdoğan, "Suudi Arabistan'da sıkıntı var, biraz da Birleşik Arap Emirlikleri'nde var. Bir senedir sürüyor ama son dönemde artık Suudi Arabistan'da iş adamlarına 'Made in Turkey almayacaksınız' yönündeki baskı iyice ortaya çıktı" diye konuştu.

Önde gelen sekiz Türk iş dünyası grubu 10 Ekim'de Suudi Arabistan'ı ticari ilişkileri geliştirmek için harekete geçmeye çağırdı.

Tekstil ihracatçıları ve yüklenici firmalar da dahil olmak üzere iş dünyası grupları yaptıkları açıklamada, "İki ülke arasındaki ticareti engellemeye yönelik herhangi bir resmi veya gayri resmi girişim, ticari ilişkilerimiz üzerinde olumsuz etkilere neden olacak ve her iki ülkenin ekonomisine de zarar verecektir" dedi.

2019 YILINDA TÜRKİYE'NİN İHRACATI 3.1 MİLYAR DOLAR OLMUŞTU

TİM verilerine göre Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı 2019 yılında 3.1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yıl şimdiye kadar, ne Türkiye ne de Suudi ticaret verileri iki yönlü ticarette daha önce görülmemiş kadar büyük bir düşüş göstermedi.

İkinci çeyrekte Türkiye, Suudi Arabistan'ın toplam ithalat değeri açısından 12. ticaret ortağı oldu. Son veriler, Suudi Arabistan'ın Türkiye'den yaptığı ithalatın Haziran ayındaki yaklaşık 180 milyon dolardan Temmuz ayında 185 milyon dolara yükseldiğini gösteriyor.

BAZI SUUDİLER HALA TÜRKİYE İLE TİCARETE ÖNEM VERİYOR

Bazı Suudiler ise Türkiye'ye ikili ticarette hala değer veriyor. Obaid Alosaime, "Tüketici olarak Türk ürünlerinin yüksek kaliteye sahip olduğunu makul bir fiyatta olduğunu görüyorum" dedi ve boykotun, seçeneklerini kısıtlayarak Suudi tüketicilere zarar vereceğini sözlerine ekledi.

KURTULMUŞ: CİDDİYE ALMIYORUZ

Körfez ülkeleri arasındaki gerilimde Katar'dan yana taraf sergileyen Türkiye, başta Suudi Arabistan, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Körfez ülkelerinin ambargosuyla karşı karşıya. Gayri resmi büyüyen ambargo Suudi Arabistan Ticaret Odası Başkanı Ajlan al-Ajlan'ın açıklamalarıyla resmiyet kazandı. Konuya ilişkin konuşan Numan Kurtulmuş, boykot çağrılarını ciddiye alamadıklarını söyledi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.