Gerçekten de Şanlıurfa ile Gaziantep'i bir çok yönleri ile mukayese ettiğimizde memleketimizin sahipsizliğini ve konuşmaktan öteye gitmediğimizi kabul etmek zorunda kalıyorum.
Gaziantep'in Ekonomik ve Sanayii alanındaki yatırımları, İhracat rakamları, İstihdam ve ülkeye kazandırdığı katma değer oranı, Eğitim ve Sağlık alanındaki başarıları ve hepsinden önemlisi siyasi birliktelikleri beni hep kıskandırdı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de önemli verdiği ve gözde ulaşım araçları arasındaki yerini alan ve seferlerinin başladığı kentlerde şehirlerarası ulaşıma ve ticari faalitetlere nefes aldıran Yüksek Hızlı Tren projesi Şanlıurfalı için de bir hülya idi ve bu hülya dün yapılan ihale neticesinde bir başka bahara kaldı.
2017 yılından buyana tüm Şanlıurfa'nın "sıra bize ne zaman gelecek" dediği 'Yüksek Hızlı Tren' projesi ile ilgili müjdeli haberi 2019 yılında Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri vermiş ve oldukça unutlanmıştık. Tıpkı "AB'ye girdik" umudunda olduğu gibi...Ancak bir kez daha unutulduk!
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, T.C Devlet Demiryolları Genel Müdürü Ali İhsan Uygun’u makamında ziyaret ederek
Yüksek Hızlı Tren (YHT) Gaziantep arasındaki çalışmalara Şanlıurfa’yı da dâhil etmesini talep etmişti.
Daha sonra Cevheri konuyla alakalı sosyal medya hesabından şu ifadelere yer vermişti ‘’TCDD Genel müdürü Ali ihsan Uygur’u ziyaret ederek Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin Hızlı Tren Projesi hakkında bilgi aldık. Projemiz çalışmalarının devam ettiğini, yüzde 50 seviyesinde gerçekleştiği, 2020 yılında projenin bitirileceği bilgisini aldık.’’ Paylaşımda bulunmuştu.
Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, projenin gerçekleşme oranının yüzde 50 olduğunu ve 2020 yılı içerisinde bitirileceğini ifade etmiş ve Hızlı trenin Nizip, Birecik, Organize Sanayi Bölgesi, Kara köprü ve Viranşehir güzergâhları üzerinden Mardin hattına bağlanacağını da bildirmişti.
Yine 2019 tarihinde Şanlıurfa Milletvekili Gülender Açanal'da 'Yüksek Hızlı Tren' projesiyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.
Şanlıurfa için 'hızlı tren' müjdesini veren AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, projenin durduğuna yönelik iddiaların yalan olduğunu, çalışmaların durmadığını ve projenin takipçisi olduğunu belirtmişti. Demek ki pek projenin takip edilmediği dünkü yapılan ihalede Şanlıurfa'nın güzergah dışı kalmasından anlaşılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'da 2019 başlarında gerçekleştirdiği Gaziantep seyahatinde halka hitap etmiş ve hızlı tren projesiyle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan 'Konya - Karaman Hızlı Treni Karaman-Ulukuşla-Adana-Osmaniye ve buradan da Gaziantep'e ulaşacak. Buradan da Şanlıurfa ve Mardin'e devam edecek" demişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep-Osmaniye-Adana-Mersin hızlı tren projesinin inşasının etap etap sürdüğünü bu hızlı tren hattını Nurdağı üzerinden Kahramanmaraş'a bağlanacağını ve Şanlıurfa-Gaziantep Hızlı Tren Projesi'nin de etüt çalışmalarının devam ettiğini dile getirmişti.
Dün yapılan ihalede Şanlıurfamızın şimdilik bir başka proje içerisine dahil edilmiş olduğu gözüküyor.
Ayrıca TCDD Genel Müdürlüğünün 2011-2023 yılları arasındaki hızlı tren projesinde Mürşitpınar-Ş.Urfa Demiryolu Projesi (65 km)
Ş.Urfa-Diyarbakır Demiryolu Projesi (200 km) de mevcut idi ancak bugüne kadar daha henüz ihalesi yapılmadı!
Oysaki 2017 yılında Şanlıurfa'da STK kuruluşları ile biraraya gelen dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan o tarihlerde Şanlıurfa – Diyarbakır hızlı demiryolu için 2018’de kesin proje ihalesine çıkılacak açıklamalarında bulunmuş ve Şanlıurfa'nın hızlı tren hattı ile uluslararası koridora entegre edileceğinin altını çizmişti.
Bakan Arslan, Konya- Gaziantep arasındaki hızlı tren çalışmalarına Şanlıurfa’nın da dahil edildiğini açıklamış şunları söylemişti “Suriye ve Irak’taki karışıklık nedeniyle sınır hattındaki demiryolu çalışmalarımız yavaşladı. Şanlıurfa sadece karayoluyla yetinmiyor, yetinmeyecektir, haklı olarak. Bir de demiryolu. Daha önce bizim ülkemiz demiryollarını Mürşitpınar, Şanlıurfa üzerinden Suriye’ye, daha ileriye götürüp Irak'a bağlantı yapmak üzere o ülkelerle görüşmelerimizi sürdürüyorduk, gerekli çalışmaları da başlatmıştık, ancak gerek Suriye'deki, gerek Irak’taki karışıklıktan dolayı şu anda bir yavaşlama, bekleme var. Şanlıurfa'nın hızlı trenle tanışması da dahil olmak üzere uluslararası koridorlara entegre olması çalışmaları devam ediyor.”
Şanlıurfa-Gaziantep hızlı demiryolu için Ocak’ta imzalar atılacak.
“Şanlıurfa-Gaziantep arası 150 kilometre. Bunun demiryolu kesin projelerinin yapılmasıyla ilgili ihaleye Temmuz ayında çıkmıştık. Ön yeterlilik tekliflerini almıştık, 20 Aralık 2017'de hızlı tren kesin projelerini alacağız. Ocak ayında inşallah bitirip sözleşmeyi imzalayacağız. Böylece Şanlıurfa- Gaziantep projesini başlatacağız.” demişti.
Bakan Ahmet Arslan aynı zamanda da Şanlıurfa – Diyarbakır hızlı demiryolu için 2018’de kesin proje ihalesine çıkılacağını belirtmişti.
Şanlıurfa'nın sahipsizliği ve Gaziantep ile arasındaki Ar-ge ve İnovasyon farkının yanında siyasi birliktelik dün yapılan "Hızlı Tren ihalesi" sonrasında da belirgin hale geldi.
Mersin – Adana – Osmaniye – Gaziantep Hızlı Tren Hattı ihalesinin sonucu belirlendi ve ihaleyi Kalyon İnşaat aldı. Ancak yapılan ihalede 2017'den beridir bu proje içerisinde gösterilen ilimiz Şanlıurfa’ya uzunacak bir çalışma yer almadı ve Şanlıurfa şimdilik kapsam dışında kaldı.
Yani anlayacağınız Şanlıurfamızın 'Hızlı Tren' hayali şimdilik bir başka bahara kaldı.
Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2020, 00:01