banner2

Mesaiye kalmak istemeyen 50 işçi işten atıldı iddiası

Gaziantep'te mesai baskısı yayılıyor. OSB’de bulunan ve 5 yıl önce kaçırılarak fidye istenilen Ahmet Şireci'ye ait Şireci Tekstil’de çalışan ve mesaiye kalmak istemeyen 50 işçinin işten çıkarıldı ileri sürüldü

Mesaiye kalmak istemeyen 50 işçi işten atıldı iddiası
banner24

vrensel Gazetesinden Deniz Kar'ın haberine göre; Antep OSB’de bulunan Şireci Tekstil’de çalışan ve mesaiye kalmak istemeyen 50 işçi işten çıkarıldı. Daha önce pazar mesaisini kabul etmeyen 3 Koza Halı işçisi işten atılmış, işçiler fabrikanın önünde direnişe geçmişti.

Gaziantep 5. OSB’de bulunan, Şireci Tekstil’e bağlı Şireci Koton fabrikasında, mesai farkı alamadıkları için pazar günü çalışmak istemeyen işçiler, önce ücretsiz izne gönderildi sonrasında işçi çıkarma yasağının son bulmasının ardından işten çıkarılacakları söylendi. Evrensel'e ulaşan bir işçi, Kovid-19 salgınından önce pazar mesaisi için çift yevmiye aldıklarını ancak salgınla birlikte işyeri yönetiminin pazar mesaisi ücretlerini tek yevmiyeye düşürmek istediğini aktardıktan sonra, buna karşı çıkan 50ye yakın işçinin işten çıkarıldığını belirtti.

“TEK YEVMİYE VERMEK İSTEDİLER”

İşyeri yönetimi tarafından, 17 Mayıs Pazar ve 19 Mayıs Salı günlerinde çalışmaları için çağrıldıklarını belirten işçi, “Biz şimdiye kadar hep mesai farkını alıyorduk, bize ‘tek yevmiye vereceğiz’ denildi. Toplam 70-80 kişi kabul etmedik bu durumu. Sonrasında mesaiyi kabul etmeyen işçilerin isimleri alındı. Sonrasında bize mesai farkını vereceklerini söyleyerek Pazar günü için tekrar işe çağırdılar. İşleri yoğun olduğu için çağırmışlar. O gün mesaiye gittik, pazartesi günü bizi tekrar topladılar. ‘Sizi ücretsiz izne göndereceğiz, 39 liradan faydalanacaksınız’ dediler. Bir kısmımızı ise işlerin durmaması için işe çağırdılar yani bizim işlerimizi de diğer arkadaşların üstüne yüklediler” dedi.

“ERZAK DA KESİLDİ”

Pazar mesaisine kalmak istemeyen işçilere ramazan erzakının bile verilmediğini dile getiren işçi, “Ramazan bayramından önce arkadaşlar toplanıp yönetimle konuşmaya gitmişler, yönetimden işçilere, ‘Şu an muhasebe yok, bayramdan sonra gelin konuşalım’ cevabını vermiş. Biz de bayramdan sonra 30 kişi toplandık gittik. Genel müdür vardı, muhasebeci vardı. Hakkımızın neden verilmediğini sorduk. Mesaiye kalmak istemediğimiz için isimlerimiz muhasebeye gitmiş, o yüzden ramazan erzakı vermemişler. İsmimizi kimden aldıklarını sorduk, ‘işletme sorumlusu’ dediler. İşletme sorumlusunun yanına gittiğimizde kendisinin yazmadığını söylüyor. Arada bizi salladılar” diye konuştu. Ardından genel müdürün ve muhasebecinin durumu görüşmek üzere patronun yanına gittiğini aktaran işçi, “Patron, ‘hepsini gönderin, tazminatlarını verin çıkarın’ demiş” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİ ÇIKARMA YASAĞI BİTENE KADAR İZİNLİSİNİZ”

27 Mayıs’ta işyeri yönetiminin açıklama yaptığını belirten işçi, 50 civarında işçinin işten çıkarıldığını, ancak işçi çıkarma yasağı olduğu için işçilere çıkışlarının 1 Temmuzda verileceğinin duyurulduğunu söyledi. 1 Temmuza kadar izinli sayılacaklarını aktaran işçi “muhasebe bize ‘1 Temmuza kadar işçi çıkarma yasağı var. O zamana kadar 39 liradan faydalanacaksınız. Sonra çıkışınızla birlikte tazminatınızı vereceğiz’ dedi. Pazar mesaisine gelmek istemeyen işçilerin yarısı işten çıkarıldı. İşler durmasın diye yarısı halen çalışıyor ancak yavaş yavaş onları da çıkarırlar” diye konuştu.

“1100 LİRAYLA GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUZ”

İşten çıkarılan işçilerin mağdur olduğunu ve bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini vurgulayan işçi “Bu kadar işçinin hakkı yendi. Bayram ikramiyelerini de alamadılar. 39 liradan faydalanıyorlar. Hepimizin evi kira, 700-800 lira kira veriyoruz, elektrik-su faturaları birikmiş. Aylık 1100 lirayla geçinmeye çalışıyoruz. Bayramda çoluğumuzun çocuğumuzun üstüne elbise bile alamadık. İşçiler mağdur durumda. İşimize dönmek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER