Bulgur, Gaziantep’teki fabrikalarda uzun ve zahmetli üretim sürecinin ardından sofralardaki yerini alıyor. Türkiye’de bulgur üretimi ve ihracatının yarısı, Gaziantep’te yapılıyor.
BULGURUN ZAHMETLİ YOLCULUĞU
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen buğday, hasadı yapıldıktan sonra işlenmek üzere Gaziantep'teki tesislere getiriliyor. Fabrikalarda eleme işlemlerinden geçen buğday, büyük kazanlarda haşlanıp, römorklarla serim alanlarına dökülerek, güneş altında kurumaya bırakılıyor. 10 gün sıcakta kurutularak, daha doğal ve lezzetli hale gelen bulgur, belirli aralıklarla traktörlere takılan tırmıklarla karıştırılarak her tarafının güneş görmesi sağlanıyor. Kuruyan buğdaylar yine traktörlerle toplanarak, kırım yapıldıktan sonra bulgur haline getiriliyor.
“GEREK İHRACATTA GEREK ÜRETİMDE BU SENE GAZİANTEP LİDER”
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Kenan Seçkin, Türkiye'de bulgur üretiminde Gaziantep'in ilk sırada olduğunu belirterek, ''Pirinç belki kültürümüze sonradan girmiştir ama pilavda kullandığımız esas ürün yine bulgurdur. Dolayısıyla gerçekten gerek ihracatta gerek üretimde bu sene Gaziantep her zaman olduğu gibi yine lider. Hasat sezonumuzu bitirdik. Tekrar şu an da ekim sezonuna geldik. Çünkü bu bölgede insanlar kışlık ihtiyaçlarını sezon sonunda alıyor. Türkiye'nin toplam 270 bin ton bulgur ihracatı var ve bunun yarısı Gaziantep'ten yapılıyor. Yine yıllık 1 milyon 200 bin ton civarında da bulgur üretiminin yüzde 50'si de şehrimizde yapılıyor." şeklinde bilgi verdi.