banner2

Gaziantep’te en az 40 fabrikada Covid-19 vakası var

DİSK’e göre sanayi kenti Gaziantep’te en az 40 fabrikada Covid-19 vakası var. Bölgedeki işverenler kurallara uyduklarını belirtirken işçiler, işçi sağlığının ön planda tutulması için resmi kurumlara çağrı yapıyor.

Gaziantep’te en az 40 fabrikada Covid-19 vakası var
banner24

Koronavirüs salgının ardından Türkiye normalleşme sürecine girerken Gaziantep’in, son haftalarda vaka sayısının en fazla arttığı kentlerden biri olduğu öne sürülüyor.

Sağlık Bakanlığı, bölgesel verileri açıklamadığı için iddiaların kaynağı, Türk Tabipleri Birliği ve sendikaların saha çalışmalarından elde ettiği bilgiler.

Gaziantep Tabip Odası , 5 Haziran’da DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, son 2-3 hafta öncesine göre Antep’te vakaların 6-7 kat arttığını belirtmişti.

Artışın en büyük sebebinin organize sanayi bölgesi olduğunu öne süren Gaziantep Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Doğan Eroğulları, fabrikalarda yeterli önlem alınmadığını iddia etmişti.

“En az 40 fabrikada virüs var”

Tabip Odası gibi işçi temsilcileri de Gaziantep’te vakaların artmasını çoğu fabrikada tedbirsizliğe ve pozitif vakalara rağmen üretimin devam etmesine bağlıyor.

Türkiye’nin en büyük sanayi kentlerinden biri olan Gaziantep’te 1500 fabrika bulunuyor. Bu fabrikalarda yüz binlerce işçi çalışıyor.

DW Türkçe’ye konuşan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Antep’te Covid-19’un görüldüğü en az 40 fabrika olduğunu iddia ediyor. Bölgedeki fabrikaların 50’sinde üyelerinin bulunduğunu, bu nedenle sadece bu fabrikalardan bilgi alabildiklerini aktaran Türkmen, bölgedeki fabrika sayısı düşünüldüğünde pozitif vaka sayısının daha fazla olabileceğine ilişkin endişesini dile getiriyor.

Türkmen, halı, ayakkabı, branda, çuval, çikolata ve mobilya gibi zorunlu olmayan alanlarda üretim yapan pek çok fabrikanın, Gaziantep Valiliği’nden aldığı izinle ya da sonrasında İçişleri Bakanlığı genelgelerinde yer alan gerekçelerle salgın boyunca çalışmaya devam ettiğini söylüyor.

“Karantina kararı kaldırıldı”

DİSK Temsilcisi, “Salgının başından beri sokağa çıkma yasağı dahil temel ve zorunlu üretimle ilgisi olmayan fabrikalar bile üretime ara vermedi. Bu fabrikaların çoğu pozitif vaka çıkmasına rağmen çalışmaya devam etti. Üç beş işçide Covid-19 tespit edildiğinde bu işçilerle en yakın temas halinde olan en fazla 10-15 işçiyi izne gönderdiler. Kapanan birkaç fabrika da vakalar bütün bölümlere sıçradığı için ya da sendika baskısı ve medyanın ifşaları sonucu kapatmak zorunda kaldı” diyor.

Salgın sürecinde resmi kurumların tutumuna dikkat çeken Türkmen, işçilerin yoğun olarak yaşadığı Sam mahallesinin karantinaya alınma sürecini şöyle anlatıyor: “Yaklaşık bir ay önce Sam mahallesinde çok sayıda pozitif vaka görüldü. Bağlı olduğu Şehitkamil İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, mahallede 14 gün boyunca karantina ilan etti. Organize sanayinin hemen yanında olan bu mahallede 6 bin kişi yaşıyor. Nüfusun büyük çoğunluğu fabrikalarda işçi olarak çalışıyor. İşçilerin yoğun olarak çalıştığı iki çuval fabrikasının patronlarının girişimiyle birkaç saat sonra mahalledeki karantina kaldırıldı. Sadece bir sokağa düşürüldü” diye konuşuyor. Burada yaşayan ailelerin sağlığının Hıfzısıhha Kurulu’nun kararına rağmen tehlikeye atıldığını söyleyen Türkmen, Antep’in bu noktaya gelmesinin nedeninin ‘bu tutum’ olduğunu savunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER