kurun artmasının sebebi ticaretteki handikaplarımız. kazanmadığımız parayı yıllardır çokça harcamış olmamız. sattığımız şeyler daha az dolar ediyor. aldığımız şeyler daha fazla dolar ediyor. aradaki farkı karşılamak için de şirketler bizim yerimize dolarla borçlanıyor. insanlar kredi kartına borçlanıyor. tl'yle ödeme yapmak ya da işlemleri tl'yle yapmak bir işe yaramıyor, çünkü ürünlerin çoğu zaten yurda dolarla giriş yapıyor. iphone'ye 3 yıl önce 2500 tl de versen, bugün 4000 tl de versen, işlemi tl'yle yapmana rağmen aslında ödemeni peşinen dolar olarak yaptın. aldığın otomobil ve deposundaki yakıt, biranın yanında yediğin badem, ceviz, çekirdek bile cebinden dolar götürdü. peki giden doları geri getirmek için ne sattın? adamlara, onların parasıyla borçlandın. kuru yükselten bu...
gelelim 2020 yılına. küresel ralli ve fed'in tappişlemesiyle iyi kötü istikrarlı bir seyir izleyen dolar bu sene daha atak hareket edebilir. zaten doların şu an 6 liranın üstüne çıkmamasının sebebi diğer para birimlerine karşı da değer kaybetmesi. isviçre frangı çoktan 6 lirayı geçti mesela. ya da 7 lira olan sterlin şu an 7.70'lerde geziyor. doların %10 fed kaynaklı iskontosu var. bunlara ilaveten s400 konusu, doğu akdeniz konusu, inatla faizlerin düşük tutulma çabası 2020 yılında olası bir döviz atağına işaret.
hükümet ciddi önlemler alıp doları düşürecektir. bu önemler ise dünya üzerinde hiç bir ekonomistin bilmediği ve bilemeyeceği, yalnızca türklere ve türklüğe özgü yerli ve milli yöntemlerdir. doları ihalarla sihalarla düşürecekler diye duydum ama bilmiyorum. ben söylenenlerin yalancısıyım.
Ekonomikbulten.com hayırlı olsun. Makalenizi keyifle okudum, devamını bekliyoruz.