banner2

Pandemi ekonomisi yeni girişimciler yaratıyor

Korona virüs pandemisinin neden olduğu işten çıkarmalar sonucunda, işten çıkarılan bazı insanlar girişimciliğe yöneliyor

Pandemi ekonomisi yeni girişimciler yaratıyor
banner24

Korona virüs pandemisi birçok iş yerinin kapanmasına ve birçok insanın işini kaybetmesine neden oldu. Ancak diğer bir yandan, işten çıkarılan insanların bazıları girişimciliğe yöneldi. Pandemi ve neden olduğu iş kaybına adapte olabilmek için giderek daha fazla ABD’li kendi kendinin patronu olmayı seçiyor. Gezen kuaförler, evde kişisel antrenörler, butik maske tasarımcıları ve şefler ortaya çıkıyor. Maryland’de bir kişi, talep üzerine müşterilerinin bulundukları yere giderek araba yıkıyor.

Birçok yeni girişimci daha önce kuaför salonlarında, spor salonlarında ve restoranlarda çalışıyordu. Bahar aylarında, korona virüs vakalarının artış göstermesiyle birlikte bu işyerlerine ciddi kısıtlamalar getirildi. 

O dönemden bu yana ekonomi bölünmüş bir iyileşme gösterdi. Bazı ABD’liler iyi durumdayken, diğerleri zorluk çekmeye devam ediyor. İşten çıkarılanların bir bölümü, iyileşmenin aşağıda kalan kısmında yer aldı ve buradan çıkmak için yaratıcılıklarını kullanıyor.
George Washington Üniversitesi Ekonomisti Steven Hamilton, “pandemi ne kadar kötü olursa olsun ve birçok insanı ne kadar kötü etkilemiş olursa olsun, insanları yeni fikirler, ürünler ve hizmetler üretmeye zorladı” dedi.

Damien Johnson’ın kişisel antrenör olarak çalıştığı büyük spor salonu Mart ayında kapatıldığında, Johnson amazon.com'un deposunda çalışmak için başvuruda bulunmayı düşündü. Ancak Johnson’ın birkaç müşterisi onunla evde, parklarda ve bahçelerde spor yapmaya devam etmek istediklerini söyledi. Zamanla, Johnson Instagram üzerinden ya da mevcut müşterilerinin tanıdıklarından, tek kişilik seansları için yeni müşteriler de bulmaya başladı.

Yaz aylarının sonunda, 46 yaşındaki Johnson, bir önceki işine kıyasla haftada 500 dolar daha fazla kazanıyordu. Müşteriler spor salonuna ödediklerinden daha az bir seans ücreti ödüyorlar ancak spor salonuna gitmek için harcadıkları paranın daha azını harcıyorlar. 

Ekonomik krizlerde işlerini kaybedenlerin, geçici olarak kendi işlerini yapması oldukça yaygın. İstihdam piyasası normale döndüğünde, birçoğu maaşlı işlerine geri dönüyor. Ancak Johnson bu gruba dahil değil.

Wall Street Jorunal’ın haberine göre, Johnson, spor salonunun yeniden açılmasıyla birlikte, Eylül ayında işe geri döndü. Ancak spor salonuna katılım oldukça azdı. 20 Ekim tarihinde spor salonundan ayrılarak, kendi işiyle ilgilenmeye karar verdi. Johnson’ın planları arasında evde çalışanlara özel olarak hazırladığı online spor seansları da yer alıyor. Johnson, “eğer yaptığımız şeyi yaparak hayatta kalmak istiyorsak, işlerini kaybetmemiş olanların peşine düşmemiz gerekiyor” dedi.

Son dönemde ortaya çıkan bu girişimci grup, ev tadilatı, gıda, güzellik ve sağlık alanında birçok hamle yaptı. Hepsinin ortak noktasıysa, ekonominin daha hızlı iyileşme gören ya da gelirlerini hiç kaybetmemiş kesimleriyle nasıl bağ kurabileceklerini çözmüş olmaları. Bu durum, ikinci bir gelir kaynağı sağlamak için Uber gibi online platformlara başvurduğu esnek ekonomiden daha farklı. 

Bu yeni gruptaki birçok kişi, aynı müşterilerle doğrudan ilişkiler kurmak için çaba gösteriyor ve yeteneklerini birincil gelir kaynakları olarak kullanıyorlar. Bazıları bu değişimin kalıcı olacağını düşünüyor.

Freelance çalışma da pandemi döneminde yaygınlaştı. İsrail merkezli Fiverr International Ltd, freelance çalışanları ve müşterileri bir araya getiren bir şirket. Şirkete göre, ABD’de Temmuz ve Eylül arasında ABD’den websitesine kayıtlarda, bir önceki yılın aynı dönemine göre %48 artış görüldü. 

Websitesi üzerinden çalışanlar, grafik tasarım, dijital pazarlama, çeviri ve yazılım konuları da dahil olmak üzere pek çok alanda freelance hizmet veriyor. Fiverr’a göre bu kişilerin 2020 yılında önceki yıllara kıyasla gelirlerinde yükseliş görüldü.

Ancak yeni girişimcilerin karşılaştığı birçok zorluk da var. Örneğin işverenlerin sağladığı sağlık sigortası, tazminat, ücretli izin ve işsizlik sigortasına erişim sağlayamıyorlar. Birçoğunun sermayesi yok. 

Bazıları sağlık ve güvenlik yasalarından, vergilerden ve lisans ücretlerinden kaçıyor ve gelişen ülkelerdeki gibi “gayri resmi bir ekonomi” oluşturuyorlar. Aynı zamanda her yeni işletme de yeterli getiriyi sağlayamayabiliyor.
Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2020, 20:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER