banner2

Türkiye'ye sipariş yağıyor

Pandemide iyi bir sınav veren Türkiye’ye sipariş yağıyor. Birçok fabrika teslimatları vaktinde yapabilmek için gece-gündüz çalışıyor. Kapasite kullanım oranları ise yüzde 100’lere ulaştı.

Türkiye'ye sipariş yağıyor
banner24

Pandeminin başladığı ilk günlerde Türkiye'nin dünyanın üretim ve tedarik üssü olacağı yönünde yapılan tahminler doğru çıktı. Batılı alıcılar virüsün kaynağı Çin'den vazgeçip yönünü Türkiye'ye dönünce, Türk şirketleri adeta sipariş yağmuruna tutuldu. Birçok şirket gelen siparişleri zamanında teslim etmek için vardiya sayısını üçe çıkardı.

Pandemi sürecinde yüzde 20-25'lere gerileyen kapasite kullanım oranları ise şu sıralar birçok sektörde yüzde 100'e ulaşmış durumda. İkinci dalga korkusuyla risk almak istemeyen Batılı firmalar için Türkiye'nin en güçlü alternatif olarak öne çıktığını söyleyen iş dünyasının önde gelen temsilcileri, "Pandemi tedarik anlamında bütün dengeleri baştan sona değiştirdi. Artık Batı kesinlikle risk almak istemediği için siparişlerini Çin gibi uzak ülkeler yerine üretim kalitesi ve hızıyla öne çıkan Türkiye pazarına yönlendiriyor. Özellikle daha önceden Türkiye'den alım yapan ve pazarımızı çok iyi bilen firmalar, sipariş miktarlarını daha da artırdılar" diye konuştu.

STOK STRATEJİSİ DEĞİŞTİ

Sabah'tan Feride Cem'in haberine göre Avrupa'nın pandemi belirsizliğinden dolayı stoklarını minimumda tuttuğu bilgisini veren işverenler, bunun da Türkiye için ciddi bir avantaj yarattığını söylediler. Avrupalı devlerin, sık sık ama düşük miktarda verdiği siparişlerle faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatan iş dünyası temsilcileri, şunları kaydetti:

"Bu eğilimden dolayı Türkiye rekabet anlamında açık ara öne çıktı. Artık sektör ayrımı gözetmeksizin firmalar az stok tutuyor, buna karşılık siparişinin hemen teslim edilmesini istiyor. Bölgede bunu en hızlı ve sorunsuz bir şekilde yapabilecek tek ülkeyiz."

BU YIL TAMAMEN DOLU

Avrupa'ya çalışan şirketlerin siparişlerinin bu yıl tamamen dolu olduğu bilgisini veren İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar ise "Başta plastik ve metal enjeksiyon olmak üzere, beyaz eşya ve otomotiv sektörüne ürün tedarik eden firmalarımız gece-gündüz çalışıyor. Özellikle pandemi sürecinde üretim ve satışlar anlamında büyük kan kaybeden bu sektörlerde ciddi bir hareketlilik var" diye konuştu.

GIDAYA YOĞUN TALEP VAR

Özellikle gıda sektöründe yaşanan ihracat artışına dikkat çeken Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise "İl olarak dünyayı doyuran şehir olma iddiamız var. Son dönemde birçok ülkeye daha fazla makarna, bulgur ve şekerli ürün ihraç ediyoruz. 155 farklı ürün grubunda üretim yapan bir şehir olarak öne çıkıyoruz. Sağlık sektörüne yönelik ürün ihracatında da son dönemde ciddi bir ivme yakaladık. Eylül ayından beklentimiz daha yüksek" değerlendirmesinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER